Binga Tupamäki

Synnytystalkoot muutettava adoptiotalkoiksi

Nyt kun synnytystalkoiden alkuhysteria on laskeutunut, haluaisin haastaa suomalaisia ajattelemaan asiaa vähän laajemmalta näkökulmalta. Lapsia saa muulla tavoin kuin perinteisillä menetelmillä. Adoptointi on olemassa. En ole kuitenkaan kuullut tästä puhuttavan tarpeeksi. Sen sijaan, että suostuttelisimme naiset ”synnyttämään isänmaalleen” ja miehet ”siittämään uudet veronmaksajat”, voisimme kannustaa suomalaisia antamaan uuden kodin sitä tarvitseville.

Moni on aivan perustellusti nähnyt eettisen ongelman synnyttämisessä. Ilmastonmuutos uhkaa, eikä länsimaalaisten mukavuuksien keskellä varta vasten lisääntymistä varten synnytetty lapsi ole todellakaan auttamassa sitä. Adoptointi kuitenkin antaa sekä mahdollisuuden hylätylle lapselle että säästää luonnonvaroja. Ja vielä bonuksena kerää isona niitä verorahoja Antti Rinteen eläkkeen maksamiseksi.

Suomessa ongelmana on tiukka adoptiolaki. Lapsen voi adoptoida 25 vuotta täyttänyt hakija. Jos adoptoitava on alaikäinen, hakija ei saa olla 50 vuotta vanhempi. Ikäeroa ei saa olla alaikäiseen adoptoitavaan enemmän kuin 45 vuotta. Yksin elävä voi adoptoida, mutta avoliitossa olevat parit eivät voi, vaan adoptiolasta hakevien pariskuntien on oltava avioliitossa. Adoptioprosessissa sosiaalityöntekijä arvioi onko perheen olot tarpeeksi hyvät adoptioon. Arviointi on ”kokonaisvaltaista ja tilannekohtaista” – kuulostaa siltä, ettei selkeitä standardeja edes ole, vaan asia on lähes kokonaan yhden ihmisen mielivallan alaisena. Jos adoptiota hakija sairastaa esimerkiksi diabetesta tai reumaa, homma voi kaatua siihen. Tällaisiin yleisiin kansantauteihin tarvitaan erikoislääkärin lausunto, joka liitetään adoptiohakemukseen.

Kuvitelkaa, jos synnyttämiseenkin tarvittaisiin lupa ja siihen tarvittaisiin samat kriteerit. Kaikille alle 25-vuotiaille ja yli 50-vuotiaille annettaisiin pakkoabortti, koska oletettaisiin, että he eivät ole tarpeeksi kypsiä tai terveitä huolehtimaan lapsista. Lisäksi jos sattuu olemaan jokin sairaus, johon ei ole edes itse syyllinen, tarvittaisiin joku sanelemaan oma terveydentila, joka harvoin olisi este lapsesta huolehtimisesta.

Huomioitavaa on myös kuinka paljon adoptioprosessi on muiden ihmisten harkintakyvystä riippuvainen. Vaikka kuinka koulutettaisiin ajattelemaan objektiivisesti lapsen parasta, ihmisen harkintakyky on pettävä. Ulkoisista seikoista pystyy harvoin ennustamaan kuinka paljon rakkautta ja vaivaa tulevat vanhemmat olisivat valmiita antamaan.

Minut adoptoitiin Kiinasta 2,5-vuotiaana. Äitini oli silloin 52 vuotta ja isäni 56 vuotta. Ikäeroa minulla ja vanhemmillani on 49 ja 54 vuotta. Vanhempani eivät olisi mitenkään voineet saada minua suomalaisten standardien mukaan. Onneksi he asuivat silloin Belgiassa. Olisin muuten jäänyt paitsi hyvästä, rakastavasta perheestä, etkä olisi tässä lukemassa pro-adoptio blogiani.

En voi mitenkään käsittää, että pelkästään ikä on rajoite adoptiolle monen muun pikkuseikan lisäksi. Ymmärrän, että jotkut rajat on pakko vetää, mutta nykyinen erittäin epäedullinen laki riistää monelta lapselta hyvän perheen ja tuottaa potentiaalisille vanhemmille paljon sydänsurua. Haluan, että adoptoimalla hankitut lapset asetettaisiin edes jollain tasolla samalle viivalle kuin biologisesti hankitut lapset.

Näin ollen julistan synnytystalkoiden vastapainoksi adoptiotalkoot. Sillä säästettäisiin maapallomme kantokykyä, turvattaisiin adoptoitavien tulevaisuus ja pidettäisiin huolta Suomen kansoituksesta. Parhainta näissä talkoissa on se, että poliittiset päättäjät pystyvät konkreettisesti muuttamaan lainsäädäntöä pelkän kehottamisen ja moralisoinnin sijasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Samaa mietin Rinteen ulostulon jälkeen, nostan hattua että kirjoitit aiheesta.

Ilkka Huotari

Pentti Linkolan mukaan Suomen väkiluvun tulisi olla 100 000 - 1 000 000, se säästäisi luontoa.

Islanti pärjää ihan hyvin 328 170 asukkaalla.

Käyttäjän bingatupamaki kuva
Binga Tupamäki

Parhaiten luonto säästyy Pentti Linkolan näkökulmasta niin, että Suomessa ei olisi ristin sielua. Hänen harmikseen pakkoeutanasiaa ei ole laillistettu joten joudumme pelaamaan niillä korteilla mitä meillä on. Suurin helpotus luonnolle olisi kulutuksen vähentäminen reilusti. Ei itse väkiluku ongelmaa tuota, vaan sen väkiluvun mukainen kuluttaminen.

Jos kuitenkin suhtautuu hyvin pessimistisesti tulevaisuuteen niin totta kai pitäisi lopettaa synnyttäminen ja adoptio - ylipäätänsä mikä vaan mikä ylläpitää ihmiskunnan elämää. Muistakaa nuoret, koskaan ei ole lian myöhäistä tehdä itsemurha, Linkola mainitsikin jossain haastattelussaan.

Mutta näin yleisesti katsottuna väestön luonnollinen väheneminen hyvinvoinnin lisääntyessä olisi paras ratkaisu kaikille osapuolille. Huolestuneita ovat lähinnä ne, jotka ajattelevat, että hyvinvointivaltio kestää vielä 50 vuotta - jolloin huoltosuhde on ihan ylösalaisin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8
> Suurin helpotus luonnolle olisi kulutuksen vähentäminen reilusti. Ei itse väkiluku ongelmaa tuota, vaan sen väkiluvun mukainen kuluttaminen....
ooo

Hyvä.
Binga, kiitos kirjoituksestasi ja kokemuksestasi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aikooko kokoomus maksaa omasta pussista Adoptiolasten valtion maksamat tuet+lapsilisät ym.lapsiperheentuet?

Palauttakaa edes köyhien-94 lähtien viedyt
lapsilisät,kotihoidontuet ,lapsierheiden tuet niin kyllä köyhäkin alkaa synnytämään duunarisukupolvea yrityksiä varten.
Halvempi vaihtoehto.

Käyttäjän bingatupamaki kuva
Binga Tupamäki

Ei tainnut kirjoitukseni ihan aueta sinulle. Kannanottoni oli, että pelkän synnyttämisen lisäksi adoptiokin on varteen otettava vaihtoehto kansakunnan lisäämiseksi - kunhan niiden kriteereitä osataan höllentää. Kokoomuksella ei ole mitään erikoista velvollisuutta maksaa nimenomaan adoptoitujen lasten kulut vaikka esittäisi adoptiolain muuttamista.

Eikä adoptiolapsilla ja biologisilla lapsilla ole mitään eroa lain edessä. Niitä käsitellään vertaisinaan. Eli koko yhteiskunta maksaa omasta veropotistaan kaikkien lasten kulut tasavertaisesti.

Mitä tulee duunareiden lisääntymiseen ja "halvempaan vaihtoehtoon", se ei ollut pointtini. Nimenomaan halusin haastaa synnytystalkoot ja lisääntymisen vain lisääntymisen takia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Eikä adoptiolapsilla ja biologisilla lapsilla ole mitään eroa lain edessä.
Jos ei ole köyhän perheen lapsi.

Pääkirjoitukset 26.01.2011 02:01
Sav.sanom.

-Lapsilisä ei kuulu köyhille.
On laskettu pian 17 vuotta, vuodesta 1994 lähtien.
-Toisin sanoen, kaikista köyhimmät perheet eivät saa lapsilisää, koska toimeentulotuesta vähennetään lapsilisän verran.

Käytäntö koskettaa monia, sillä lähes joka kymmenes lapsi eli noin 50 000 lasta jää vaille lapsilisäänsä.
-Suurin osa menettäjistä on yksinhuoltajaperheitä.

- Lapsilisä vähentää perheen saaman toimeentulotuen määrää päällekkäisyyden estämiseksi, Risikko mainitsi toukokuussa 2007.
-Tästä seuraa se, että lapsilisän, yksinhuoltajakorotuksen tai muun etuuden kasvaessa korotukset
- leikkautuvat toimeentulotukiperheiltä pois.

Arkitodellisuudessa Risikon määrittelemällä universaaliudella on rajansa.
Se ei koske köyhiä.
Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anne-Mari Virolaisen
-olisi vain pitänyt tarkentaa, että lapsilisä on kannanotto lapsiperheiden hyväksi - paitsi köyhien.

Köyhien lapsilisien poisto 1994 ajoittui samoihin aikoihin kun Suomi hankki uusia Hornet-hävittäjiä puolustusvoimille.

Vuosittain toimeentulotuettujen lapsilisättömyys on säästänyt valtion rahaa 150 miljoonaa euroa. Toisin sanoen köyhät tulivat maksaneeksi Hornetit jo vuonna 2005.

23 vuotta X 150milj= 3,4 Mrd pois köyhien lapsilisistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja koska olet liian nuori tietäksesi esim. tästä:

Toimeentulotuki pysynyt samana 20 vuotta
Kotimaa/YLE 6.2.2011
Yksinhuoltaja -90-11 toimeentulotuki 419,11e/kk (markoista euroksikin muutettuna)
Lapsen toimeentulotuki n.260e/kk-310e/kk 0-17v.

-Toimeentulotukea saa nyt 150 000 kotitaloutta.

Niin miksiköhän syntyvyys on laskenut tasaisesti-94-17 aikana?

Mika Sarivaara-Satta

Tuet pois, ja veronalennukset tilalle.

Käyttäjän bingatupamaki kuva
Binga Tupamäki

Joo, tämän tapaiseen suuntaan Suomen tulisi pyrkiä. Ideaalissa maailmassa tukia ei tarvittaisi ja verotus olisi niin alhaista, että mikä tahansa tekeminen kannattaa. Veronalennusten lisäksi myös lakia pitäisi päivittää 2000-luvulle lukemattomista kohdista.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Minulla on aivan selvästi luonnevika.
Nytkin mietin vain adoption kauhukuvia, vaikka ne kaikki voisivat toteutua Rinteen ehdottamalla tavallakin. Moni maa antaa varmaan mielellään adoptioon alkoholistien ja narkomaanien vaurioituneita lapsia. Säästyvät itse heidän hoitamiselta ja myöhemmiltä ongelmiltakin. Adoptiovanhemmille taas todennäköisyys saada ulkomailta vaurioitunut lapsi on moninkertainen vaihtoehtoiseen menettelyyn verraten.

Kuten blogisti totesikin ikärajat ja muut säännöt on laadittu lasten parhaaksi. Toki joskus voi tuurilla kaikki mennä hyvinkin, vaikka rajat rikottaisiin. Tuurilla selvinneet eivät kuitenkaan todista, että kaikilla menisi hyvin.

Käyttäjän bingatupamaki kuva
Binga Tupamäki

Adoptioprosessissa vanhemmat ovat tietoisia jos lapsi on vammainen jo ennen varsinaista adoptiota. Vammaisille on oma hakunsa. Tässä ei voi puhua siis todennäköisyydestä vaan tietoisesta valinnsta. Yleensä kuitenkin vamma ei ole niin suuri miltä kuulostaa. Jotkut maat ovat listanneet myös lapset joilla on ruma luomi "vammaiseksi". Varsinaiset vakavat kehitysvammat ovat muutenkin harvinaisia, yleensä kyse on jostain tietystä erityistarpeesta.

Valitettavasti monella adoptiota hakevalla on vääristynyt kuva siitä, ettei yli taaperoikäisiä voi adoptoida ilman traumaa tai jotain henkisiä vaikeuksia. Lapsi on sopeutuvainen ja taatusti pitää ja luottaa sellaisista aikuisista, jotka siitä huolehtivat. Vauvaikäisten adoptointi on vaikeaa, koska kaikki jonottavat juuri alle 1-vuotiaita, myös lapsen synnyinmaan adoptiohakijat.

Rajoitukset on tehty "lasten parhaaksi" viranomaisten mielestä, mutta käytännössä ne ovat aivan liian tiukkoja. Ei ole mitään näyttöä siitä että alle 25-vuotiailla tai yli 50-vuotiailla olisi kollektiivisena ryhmänä huonommat mahdollisuudet tarjota hyvä lapsuus. Jos muilla mailla ei ole ongelmaa antaa 50-vuotiaille adoptiolupaa, en näkisi että oma keissini vanhemmista adoptiovanhemmista oli vain "tuuria".

Lisäksi adoptiohakuun kulutettu odotusaika on liian pitkä. Voisin myös lisätä sen, kuinka yliherkästi adoptiolupa evätään - jostain pienestäkin rikossyytteestä se katoaa, vaikka syytetty olisi täysin viaton. Mitä tapahtui "syytön kunnes todistetaan" -periaatteelle?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Adoptioprosessissa vanhemmat ovat tietoisia jos lapsi on vammainen...".
Noinkohan. Epäilen. Ovat tietoisia, jos lähtömaa sen haluaa kertoa. Haluaako varmasti aina ? On maita, joiden viranomaisiin itse en taatusti luottaisi.

Käyttäjän bingatupamaki kuva
Binga Tupamäki

Sinulla on hyvin negatiivinen käsitys lähtömaista. Adoptioprosessi on yhteistyötä järjestöjen, lähtö- ja tulevan kotimaan välillä. Siinä valehteleminen on vaikeaa. Lisäksi en näe kuinka lähtömaiden viranomaiset tai lastenkotien hoitajat haluaisivat valehdella. Pelkästään lapsesta eroon pääseminen ei ole tarpeeksi hyvä syy riskien varjossa.

Viimeistään lapsen terveyden näkee silloin, kun adoptiovanhemmat tapaavat lapsen ensimmäsitä kertaa. Jos vammaisuus on vakava, eikä siitä ole kerrottu, se tulee taatusti esille silloin.

Mutta toisaalta, voisin heittää ilmaan sellaisenkin eettisen kysymyksen kuin että miksi vammaista lasta pitäisi karttaa ja eikö hänkin ole mahdollisuutta elämäänsä ansainnut?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Sinulla on hyvin negatiivinen käsitys lähtömaista".
Niin on. Olen seurannut Transparency Internationalin tutkimuksia ja uutisia, eivätkä ne rohkaise kovinkaan suureen luottamukseen. Korruptiota on kaikissa maissa. Joissain vielä enemmän kuin toisissa.

"miksi vammaista lasta pitäisi karttaa ja eikö hänkin ole mahdollisuutta elämäänsä ansainnut?".
On toki. Epäilen vaan että vammainen lapsi on kovin raskas hoidettava, eikä se kaikilta kunnialla onnistu. Joskus omankin terveen lapsen kanssa olimme tiukilla ja lapsemme kilohinta putosi reippaasti ;-). Toki vain hetkeksi.

"...tai lastenkotien hoitajat haluaisivat valehdella".
Tuo nyt on helppo perustella työmäärällä ja rahalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jostain syystä Ruotsiin adoptoidaan kymmenkertainen määrä lapsia Kiinasta Suomeen verrattuna. Tunnen itsekin jopa kolme pariskuntaa Ruotsista, jotka ovat adoptoineet lapsen Kiinasta.

Mika Sarivaara-Satta

Abortin sijaan adoptio, joten laki kohdun vuokraamisesta mahdolliseksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Helpoin tapa 1,8 milj.Työvoimapulan poistajaa (EK,kok,Kepu)

Kelan Etuudet/sosiaaliturva alas .Samoin takuueläke. Jokainen maksaa itse hoidot,eläkkeet ym.Kuten USA.

Nuoret voi "hakea" itseään" ja viettää "omaa- aikaa" 50vuotiaaksi ,eikä lapsi ole häiritsemässä.

Hallitus on siinä "auttanut" hyvin.Leikannut,leikannut ja taas leikannut.Nostanut hintoja ja veroja. Maailman paras ehkäisyvälinen on köyhyys hyvinvointivaltiossa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eiköhän se ole selvää, että pikku hiljaa kaikki kansat ja rodut sekoittuvat toisiinsa, minkä edistäminen on hyväksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Muslimit eivät kovin innokkaasti sekaannu suomalaisiin ja jos sekaantuu niin suvun kosto on hirmuinen. Näistä lähtökohdista sekoittuminen on lähinnä vuosituhansien asia ja pelkkää teoriaa.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Sorry vaan, mutta "tasa-arvoisen" adoptiolain jälkeen adoptioluvut ovat romahtaneet sattuneista syistä.

"– Suomessa kehitykseen vaikutti erityisesti Venäjän, Kenian ja Etiopian adoptioiden loppuminen vuosina 2015–2016, eikä uusista yhteistyömaista Bulgariasta, Kirgisiasta ja Taiwanista vielä vuonna 2016 tullut lapsia. "

https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/Adoptiot-69093

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Synnytystalkoot muutettava adoptiotalkoiksi

Juuri, kun olin ajatellut antaa oman panokseni s-talkoisiin.

Toimituksen poiminnat