Binga Tupamäki

Kaikki blogit puheenaiheesta Englanti

Suomen kielen kohtalo

Helsingin Sanomat julkaisi viime helmikuussa mielipidesivuillaan kirjoitukseni, jossa valitin suomen kielen syrjäytymistä tieteen julkaisukielenä ja ehdotin, että suomalaiset tieteenharjoittajat julkaisisivat tutkimustuloksensa sekä englanniksi (tai mikä vieras kieli kulloinkin kyseeseen tulikin) että suomeksi. Näin he tukisivat kielemme säilymistä ja kehittymistä osallistumalla myös uusien termien ja käsitteiden suomenkielisten vastineiden luomiseen.

Miksi suomenkielisestä koulutusohjelmasta osa täytyy suorittaa englanniksi?

Mikä ilmiö tämä on, että suomenkielisen tutkinnon suorittamiseen vaaditaan kuitenkin englannin todella korkeatasoista hallintaa? Esimerkiksi optikoksi kouluttautuva joutuu suorittamaan 30 opintopistettä englanniksi! Röntgenhoitajaksi kouluttautuvaa simputetaan samalla tavalla.

Optometristi (AMK):       https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.13111199744

Channel Four:in viileä ajankohtaisdokumentti...

Viime vuoden tammikuussa Englannin julkinen tv-kanava Channel Four näytti dokumentin, josta on tullut yhä ajankohtaisempi Manchesterin, Lontoon, Nizzan, Pariisin, Brysselin, Berliinin ja tulevien terroristi-iskujen kannalta. Jamie Roberts teki sen, minkä kunnon journalistin pitääkin tehdä eli selvitti "what´s really going on in our society". Dokumentin nimi (The jihadist next door, 46 min) kertoo jo paljon, mutta vasta näkemällä sen jokainen tajuaa minkä valtavan vihan ja vaaran keskellä ollaan.

Uutta kohti - Brexit

Sen lisäksi, että Yhdistynyt kuningaskunta etsii tulevaisuuttaan mahdollisen Skotlannin itsenäistymisäänestyksen ja EU jäsenhakemuksen kanssa on Brexitillä monia muitakin vaikutuksia. Taloudelliset vaikutukset tulevat ensimmäisenä mieleen.

EU:n rahoituskertomus vuoden 2014 osalta toteaa seuraavaa.

Vuonna 2014 Yhdistyneen kuningaskunnan maksuosuus EU:n talousarviosta oli 11,34 miljardia euroa (6,07 miljardin maksupalautuksen jälkeen). Lisäksi se keräsi EU:n puolesta tulli- ja maatalousmaksuina 3,64 miljardia euroa, joista se voi pitää 25 prosenttia kantopalkkiona.

BREXIT - nyt media lietsoo!

(nyt tapahtuu se pelätty ja odotettu kansanvallan huippuhetki. Englantilaiset päättävät kuuluvatko vai eivät Euroopan Unioniin. Brexit: in myötä käydään nyt historiallisen kovaa mediallista, jopa hybridillistä informaatiosotaa. Niin neljäs valtiomahti – mediana kuin EU-valtioiden johtoelimet rummuttavat vaaraa, vaaraa ja romahdusta, jos Englanti eroaa, ilman juuri mitään uskottavaa todistetta, vain arvailujen pohjalta *)

Report on war crimes in Chechnya in 1994-2004

   

Tšetšenia

 

What happened in Chechnya against civilians of all nationalities.

Kokemuksia potilaan ihmemaasta

Olen nyt muutaman kerran päässyt tutustumaan kotimaani terveydenhuoltoon, joten ajattelin kertoa kokemuksistani täällä. Ensimmäisen kerran asia tuli ajankohtaiseksi muutama vuosi sitten, kun olin paikalla turistina ja sain flunssan lisäkkeeksi itselleni korvatulehduksen, jonka tiesin kestävän useita viikkoja, ja tietysti myös lentäessäni takaisin koti-Suomeen. Tilanne oli miellyttävä ja sain hoito-ohjeet ja lääkkeet samasta rakennuksesta, ja maksoin lääkkeistäni saman verran kuin maan kansalaiset, jolle on reseptikohtainen maksukatto.

Englantia palvovat eivät ymmärrä mitä toivovat

Nokian väliaikainen pääjohtaja Risto Siilasmaa on huolissaan Suomen tulevaisuudesta ja ehdottaa ratkaisuksi ”rohkeita avauksia”. Tällä hän tarkoittaa mm. englannin kielen asettamista yhdeksi Suomen virallisista kielistä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä